Adio, Biblii! Bun venit, prezervative!

bible-1.jpg

Povesteam prin vară despre plăcerea de a intra într-o cameră de hotel din SUA, după o zi de călătorie, și de a găsi în sertarul noptierei o Biblie plasată acolo de către Asociația The Gideons. Biblia era de găsit acolo prin sârguința și credincioșia acestei organizații misionare care de la 1907 încoace și-a asumat responsabilitatea în lucrarea lui Dumnezeu de a pune Sfânta Scriptură în camere de hotel. Anual ei plasau peste 63 de milioane de Biblii. Până anul acesta. Mai multe lanțuri hoteliere au decis să renunțe la a mai permite plasarea Bibliei în proprietățile lor.

Alături de stații de docare a iPodurilor, televizoare cu plasmă, frigidere cu băuturi alese, coșuri cu fructe proaspete, cuptoare cu microunde, cafetiere, meniuri exotice, animale (peștișori aurii în acvarii) și alte lucruri care să-ți facă șederea mai plăcută și mai ușoară, bătrâna Carte era acolo „just in case” că cineva nu-și găsea alinarea nici în tehnică, nici în băutură, nici în altceva de felul acesta.

Oricum lucrurile acestea nu-s menite pentru spirit. Duhul omului nu este satisfăcut decât de ceea ce este spiritual, și Cuvântul Domnului ESTE spiritual. Așa că cel înfometat în duhul său, apăsat de păcate, căutând răspunsuri la problemele vieții și neaflând, putea pune mâna pe Biblie și să înceapă atunci și acolo explorarea lumii lui Dumnezeu, acea lume care ne lipsește și care prin absența ei ne cauzează foamea aceea teribilă de dinăuntrul nostru.

„Societatea evoluează” spun cei de la Soho Hotel din Manhattan, NY. Iată că „evoluția” despre care vorbea Darwin a apărut și la nivelul societății! Cu atâtea credințe și cu necesitatea de a fi corect față de toți, ar însemna că hotelul să pună la dispoziția oaspeților orice fel de cărți „sfinte” conform credințelor lor, a spus purtătoare de cuvânt a hotelului, Dna. Lori DeBlois.

Nu doar hotelurile de lux din New York renunță la a mai avea Biblii, ci și alte hoteluri de lux din SUA. Ele doresc să servească generația mai tânără, care este mai puțin religioasă decât generațiile trecute. Din 2001 încoace numărul de hoteluri care au Biblii în camere a scăzut cu 18 procente. În schimb începi să găsești în camere prezervative, și alte dichisuri pentru activități sexuale. Pe plan național, călătoriile de afaceri au scăzut și în schimb au crescut rata călătoriilor de plăcere. Este ca și când hotelurile ar sugera că pentru afaceri ai nevoie de morală, dar pentru plăcere… nu!

Până și lanțul hotelier Marriott, al cărui fondator și proprietar este Mormon contemplează renunțarea la Biblii. Oricum o va face în noile hoteluri cu „camere-boutique” clădite împreună cu Ian Schrager (cel ce a creeat hotelurile Disco 54, Paramount, Royalton și Morgan). Hotelurile lui Schrager nu au avut Biblii niciodată. Ele sunt mai „urbane” și mai puțin orientate spre valori și morală. Cineva chiar a propus un nou slogan: „Culcă-te la noi, lasă-ți morala acasă!”

Este clar că trendul acesta stabilit de hotelurile de lux va fi urmat și de alte lanțuri hoteliere de calitate medie. Laicizarea societății contemporane a adus cu sine hăul acesta lăuntric care trebuie umplut cu ceva. Omul apelează bezmetic la tot felul de lucruri și practici care accentuează și mai tare iadul sufletesc. Modul de viață hedonist a fost întodeauna marca societăților prospere, laxe, care și-au terminat frământările, și-au umplut hambarele și acum nu mai rămânea decât căutarea plăcerii la maxim și cât mai variate. Isus sumarizează perfect ideea în pilda bogatului căruia i-a rodit țarina: Luca 12:16-19 Și le-a spus pilda aceasta: “țarina unui om bogat rodise mult. Și el se gândea în sine, și zicea: “Ce voi face? Fiindcã nu mai am loc unde sã-mi strâng rodurile.” “Iatã”, a zis el, “ce voi face: îmi voi strica grânarele și voi zidi altele mai mari; acolo voi strânge toate rodurile și toate bunãtãțile mele; și voi zice sufletului meu: “Suflete, ai multe bunãtãți strânse pentru mulți ani; odihnește-te, mãnâncã, bea și veselește-te!” Isus continuă în versetul următor și categorisește un asemea om dedat plăcerilor zicându-i „nebun”. Domnul va cere acestui om SUFLETUL iar LUCRURILE de care se bucura vor rămâne în urma sa!

Între timp, ca să nu fim „mustrați” de vederea Bibliei, o eliminăm! Îmi amintesc acel furt celebru, în care hoțul a lăsat nefurat dintre toate comorile unui om un crucifix imens de argint. Nu doar că nu l-a furat, dar l-a și întors cu fața către perete… ca și cum ar fi vrut să-și ducă la îndeplinire furtul fără să fie privit de ochii Răstignitului!

Îmi pare rău că trebuie să fiu atât de des negativist în scrierile mele! Dar când arăt cu arătătorul spre alții, arăt cu trei degete către mine. Suntem și noi creștinii de vină pentru sticarea lucrurilor în societatea noastră! Azi am citit mai pe larg despre indiscrețiile episcopului Earl Paulk din Georgia, tipul de 80 de ani care și-a bătut joc de familie, de atâtea femei, de credincioși și creduli deopotrivă, dar mai ales de creștinism. Și mă amăresc din cauza unor astfel de lucruri, cum mă amăresc și din cauza ocaziilor în care nici eu nu răspândesc suficientă lumină! Avem deci și noi, creștinii, porția noastră de vină în ceea ce se întâmplă în jurul nostru.

Între timp, Domnul caută un om să stea în spărtură, în mijlocire pentru „cetate”. Rugăciunea mea este ca unii dintre noi să zică „Iată-mă, M-ai chemat!”

sursa: http://dorupope.com/2007/11/20/adio-biblii-bun-venit-prezervative/#more-1068

0 răspunsuri la „Adio, Biblii! Bun venit, prezervative!”

  1. Your view on Adio, Biblii! Bun venit, prezervative! no doubt is marvelous educational information for me to take delight in. My gratitude for such outstanding information!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.