Agenda lui Dumnezeu

M-am uitat prin primele şapte zile şi din Agenda lui Dumnezeu. N-am putut să mă abţin şi am văzut că Dumnezeu nu lucrează prea mult cu Excell-ul, ci cu Word-ul.

office_standard_2007_by_shinart.jpg

Nu lucrează cu oameni excelenţi, ci cu oameni transformaţi prin Cuvînt şi de Cuvînt.

Am găsit agenda lui Isus, aşa cum vă spuneam, în urmă cu vreo două zile. Bine! Dar putem să tragem cu ochiul puţin şi în agenda lui Dumnezeu? Eu cred că da…

Hai să ne uităm puţin şi în agenda lui Dumnezeu, măcar pe primele şapte zile. Poate învăţăm ceva pentru următorul an.

1. Şi Dumnezeu cît este de Dumnezeu se odihneşte. Celebrează creaţia. Se bucură! Se opreşte! Da, este adevărat, nu-Şi doarme o treime din eternitate, dar ce părere aveţi de un raport 1/7?

2. Dumnezeu se uită înapoi şi trage concluzii. Evaluează. S-a uitat înapoi şi a văzut că lumina este bună şi că întunericul trebuie despărţit de lumină. Vă amintiţi? Sîntem mai puţin înţelepţi pentru că nu avem curajul să ne uităm înapoi. Ratăm pentru că nu ne pocăim, înţelegînd unde sîntem exact.

3. Dumnezeu nu este obsedat de evaluări. Dumnezeu nu se uită tot timpul în Excell şi la ceas. Avem o secţie de management în universitate. Buni copii! Au învăţat să îşi facă planuri de viaţă şi evaluări, aproape la fiecare ceas. Uitaţi-vă la Dumnezeu: sare o zi peste evaluare. Relaxat!

4. Dumnezeu nu lucrează cu Excell-ul, ci cu Word-ul. Nici pe Dumnezeul Genezei, nici pe Isus-ul Mateiului nu îl văd făcînd strategii, planuri cu ucenicii în faţa hărţilor lumii “Băieţi, asta-i strategia, tu, Andrei, în Dobrogea, Toma, în India”… Planul de măsuri: obiective pe lungă şi scurtă durată, cu bifări… chestii de genul ăsta. Liste de priorităţi în Excell!

Dumnezeu lucrează Excellent cu Word-ul :) A creat totul prin Cuvîntul său, în relaţie, cu Înţelepciunea-i care i-a fost meşter şi cu Duhul care se preumbla pe deasupra apelor.

Creaţia s-a făcut într-o Comunitate, nu în singurătatea unui Birou, faţă în faţă, nu faţă la ecran, mînă în mînă, nu mînă pe mouse.

Pentru creaţie este nevoie întotdeauna de o comunitate a creaţiei. Avem un grup de băieţi. Ne întîlnim an de an să ne evaluăm planurile în eşecuri şi eşecurile din planuri, dar ne întîlnim şi pentru a veghea unii asupra altora ca să nu ne facem planuri nerealiste pentru anii următori.

decembrie 31, 2007

5. Dumnezeu este “zilier”. Dumnezeu nu lucrează cu ceasul, ci cu ziua.

eye-of-god.jpg

În urmă cu ani de zile, zeci şi sute de ani, bărbaţii purtau pe umeri sau în mînă unealta sau sabia. Ştiai imediat dacă ai în faţă războinicul sau lucrătorul. Unealta şi sabia au fost simboluri ale masculinităţii şi statutului social.

Acum există ceva de care nu ne despărţim niciodată, nici în pat! Ceasul. Toţi avem ceas, dar sîntem generaţia care pare să piardă vremea cu dezmăţ. Avem ceasuri, dar pierdem orele!

uitaţi-vă

“Geneza 1:14 Dumnezeu a zis: „Să fie nişte luminători în întinderea cerului, ca să despartă ziua de noapte; ei să fie nişte semne care să arate vremurile, zilele şi anii;
15 şi să slujească de luminători în întinderea cerului, ca să lumineze pământul.” Şi aşa a fost.”

Dumnezeu îşi împarte timpul în Zile şi ani şi vremi, nu în ore.

Dumnezeu lucrează cu ziua, îşi cheamă lucrătorii cu ziua, îi plăteşte cu ziua, chiar dacă au lucrat (Matei 20:9-12) numai ceasuri sau ultimul ceas.

Dumnezeu nu are ornic! Dumnezeu îşi programează “viaţa” şi se pare că aşa ne-o programează şi pe a noastră: pe perioade, anotimpuri (vremea secerişului…), pe ani (cîte un an pentru o regiune), pe zile de lucru.

6. Ziua bună se cunoaşte …. de cu seară! Nu de dimineaţă. Lumea lui Dumnezeu se roteşte altfel, dinspre seară spre dimineaţă. Convingeţi-vă singuri! A fost MAI ÎNTÎI o seară, apoi o dimineaţă. Întunericul întîi, lumina apoi. Din întuneric, din haos, spre lumină şi spre kosmos, spre ordine. Biblia începe cu Geneza în întuneric şi fără formă şi se sfîrşeşte în Apocalipsa cu o dimineaţă ne-înserabilă.

Înţeleptul nu îşi planifică ziua în zi, în aceeaşi zi, căutînd dimineaţa orbecăind după automatul de cafea… Înţeleptul îşi măsoară viaţa de seara…viaţa care a trecut şi îşi planifică următoarea zi.

Aşa se face şi postul. Începe de cu seara şi se sfîrşeşte a doua zi de dimineaţă! De ce atunci s-ar mai numi prima mîncare de a doua zi de dimineaţa, după o noapte de veghe în rugăciune breakfast… ruperea postului .. break-fast!

7. Dumnezeu a făcut şi un lucru care n-a fost bun, dar l-a corectat. “Nu este bine ca omul să fie singur”

De obicei la final de an ne bifăm realizările şi nerealizările, dar relaţiile? Ţi-ai evaluat relaţiile din anul trecut? Ţi-ai făcut planuri pentru relaţiile de anul viitor.

Dumnezeu, care există în relaţie, se uită la om, care nu se poate relaţiona la copaci şi tufişuri, la cai şi cîini şi îl re-defineşte. În relaţie.

Între RELAŢII şi REALIZĂRI, Dumnezeu se opreşte în dreptul Relaţiilor. Acolo are de finisat ceva, pentru că nu ne putem bucura de realizări decît în relaţii.

Între CREAŢIE ŞI COMUNIUNE, Dumnezeu alege să creeze în comuniune. Creează lumea în interiorul comuniunii Treimice şi apoi alege să numească lumea împreună cu omul, îl face părtaş şi pe acesta finisărilor lui. pentru că nu putem stăpîni creaţia decît în comuniune, cu Dumnezeu şi semenii.

Între LUCRURI şi LEGĂTURI, Dumnezeu alege legăturile deasupra lucrurilor. Putea să stăpînească singur, dar îl invită pe om la legătura cu El, pentru a stăpîni împreună tot lucrul a creat în TReime, dar ceea ce este numit în legătură cu omul. Noi inventariem lucrurile, acumulările. Ne planificăm viaţa ca să avem mai multe lucruri. Poate că ar trebui să ne planificăm lucrurile ca să avem mai multă viaţă. Nu credeţi?

Între realizări şi relaţii? Aleg relaţiile! De asta “pierd” atît de mult timp cu oamenii (cu blogul :) )

Între creaţie şi comuniune, pe primul loc este creaţia (nici un copil nu poate fi procreat fără comuniune, nu?), pentru că altfel toată creaţia este nedesăvîrşită.

Între lucruri şi legături, prefer legătura frăţească, lucrurile legate, integrate, perspectiva holistică. Nu voi lua lucrurile cu mine în mormînt şi nu mă voi întîlni cu ele dincolo de acest cer, dar mă voi întîlni cu oamenii..

Asta este cadoul meu pentru toţi! O agendă! Agenda lui Dumnezeu… Să ai relaxarea de a schimba planurile cînd El spune, trăind ÎN Duhul, după măsura de pierdere a timpului pe care a practicat-o Fiul, fiind Zilier ca Dumnezeu Treime….

Vreau ca anul acesta să trăiesc după agenda lui Dumnezeu ca să scap de Nebilet!

sursa: http://patratosu.wordpress.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.